четвртак, 31. децембар 2015.

NIŠKA ODBOJKA U 2015. GODINI

2015. godinu ljubitelji niške odbojke dočekali su sa željom da Niš posle skoro četiri decenije dobije muškog predstavnika u eliti. Ovaj optimizam baziran je na uspesima odbojkaškog kluba Niš u prvom delu sezone 2014/2015. San je postao stvarnost 29. marta kada je pobeđeno Jedinstvo iz Stare Pazove. Postignut je veliki uspeh i nema sumnje da će ta utakmica zauzeti značajno mesto u istoriji niške odbojke. Na svu sreću u novoj sezoni usledile su nove utakmice sa prefiksom istorijiske. OK Niš je ekipa koja je prvi deo sezone 2015/2016. završila na četvrtom mestu Superlige i kao najprijatnije iznenađenje u ligi. Pamtićemo 2015. i po velikim pobedama u Čairu nad Novim Pazarom, Partizanom i Klekom, po povećanju posete u hali i podršci koju je tim imao. Niški odbojkaši igrali su odlično ne samo kod kuće već i u gostima pa su se trijumfalno vraćali iz Inđije, Kraljeva i Ljiga. U takmičenju za kup Srbije postignut je odličan rezultat plasmanom u četvrtfinale. U dve utakmice protiv Crvene Zvezde povredama i bolestima oslabljena ekipa Niša pružila je dostojan otpor velikom protivniku. Na sve ove uspehe nadovezala su se i individualna priznanja koja su članovi kluba dobijali iz kola u kolo, a kapiten Predrag Pržić bio je najbolji odbojkaš lige u oktobru. Ipak, najznačajnije priznanje nisu dobili kao pojedinci već kao tim. 23. decembra OK Niš proglašen je, po prvi put u svojoj istoriji, od strane sekcije sportskih novinara, za najuspešniji sportski kolektiv u gradu. Lepo priznanje i za klub i uopšte za odbojku u Nišu. Neka to bude najava veće i izdašnije pomoći grada odbojkaškim klubovima. Bez te pomoći ne mogu se u kontinuitetu ostvarivati dobri rezultati. 

 





Ženski klubovi, Student i Millennium, dočekali su početak godine sa namerom da se plasiraju u Prvu ligu, dok je Desetka imala skromnije ambicije, razvoj i afirmaciju igračica iz sopstvene škole. Lepo je reći da su svi uspeli u svojim namerama. Student i Millennium završili su sezonu 2014/2015 sa istim brojem bodova, ali je set razlika bila na strani Studenta. Kasnije je i Millennium iskoristio upražnjeno mesto i postao član Prve lige. Nažalost, pokazalo se da oba tima pripadaju po rezultatima i kvalitetu donjem delu tabele. Zimsku pauzu dočekali su na pozicijama 9 (Student) i 10 (Millennium) koje vode u niži rang takmičenja. Nezahvalno je prognozirati kako će se sezona dalje odvijati, ali moramo iskreno reći da bi ogroman uspeh bio ukoliko bi bar jedna od dve ekipe zadržala prvoligaški status. Podmlađena Desetka ostvarila je u Drugoj ligi – istok 4 pobede i pet poraza i zauzima šesto mesto na tabeli.




Seniori OK Desetka ostvarili su tri pobede uz šest poraza, pristojan rezultat za podmlađenu ekipu i novog trenera, neke utakmice gubljene su u neizvesnim završnicama pa je rezultat mogao biti i bolji. Za odbojkaše Millenniuma se može reći da su razočarali rezultatima. Sedmi su sa samo dve pobede. Da ova ekipa ima kvalitet pokazuju i rezultati protiv dve prvoplasirane ekipe u kojima su pretrpeli nesrećne poraze posle pet setova. Verujemo da će u drugom delu sezone doći i bolji rezultati. 

 

Dosta akcija organizovao je i Odbojkaški savez Nišavskog okruga. U centru pažnje svakako je bila proslava 50. godina postojanja i rada Saveza. 20. septembra po prvi put u istoriji održana je izložba posvećena niškoj odbojci, prijateljski meč odigrali su Niš i Ribnica, a na svečanoj sednici nagrađeni su zaslužni pojedinci i klubovi. Nećemo o imenima kako ne bismo nekoga zaboravili. Lep jubilej koji pokazuje da odbojka u Nišu ima dugu tradiciju i rezultate za poštovanje.




Podsetili smo se samo najznačajnijih događaja u godini za nama. Izvesno je da će se 2015. godina pamtiti po velikom uspehu odbojkaškog kluba Niš i po jubileju Odbojkaškog saveza Nišavskog okruga.

Na kraju, utisak je da je veoma teško biti odbojkaški radnik, trener, igrač u niškoj odbojci, da je to mukotrpan posao koji se svodi na veliki entuzijazam. Zato čestitamo svima koji su u toku protekle godine radili i ostvarivali uspehe u niškoj odbojci, to nije nimalo lako. Za narednu godinu imamo samo jednu želju, bolje uslove za sve one koji rade u niškoj odbojci. Niška odbojka to zaslužuje.

Нема коментара:

Постави коментар