среда, 24. децембар 2014.

DA LI ZNATE...


Možda bi još bolji naslov ovog teksta bio verovali ili ne. Možete li da zamislite da se ovih dana na terenu sretnu odbojkaški klub Niš i Lokomotiva iz Novosibirska trenutno jedan od najboljih klubova Evrope i stalni učesnik Lige šampiona. Na jednoj strani Pržić, Stojković, Mijalković, Opačić, Pejčić... a na drugoj Kameho, Butko, Abrosimov, Zemčenok i ostali, pa makar u pitanju bio i prijateljski meč. 

Gledajući pre nekoliko dana na TV-u utakmicu Lige šampiona Lokomotiva - Jastrebski kroz glavu mi je prošlo sećanje na 1989. godinu i misao pa mi smo igrali protiv njih. Tokom 1989. i 1990. godine dve ekipe tada pod imenom Student iz Niša i Sever iz Novosibirska odigrale su nekoliko prijateljskih mečeva i u Nišu i u Novosibirsku. Rusi su bili bolji i savladali nas u svim mečevima, ali ostalo je zabeleženo da smo bili u prilici da igramo protiv takvog giganta i pružimo dostojan otpor.

Odbojkaški klub Sever Novosibirsk
Da sve bude još interesantnije, možete li zamisliti da se danas odbojkaški klub Niš pojača igračem iz redova ruske Lokomotive. Te 1990. godine i to je bilo moguće, pa su tako u sezoni 1990/91 dres niškog kluba nosili Adrej Muzafarov i Anatolij Saražin. Muzafarov je te i naredne sezone bio najbolji pojedinac Studenta. 

Anatolij Saražin - OK Student Niš 1990/91
Jasno je da je do ove saradnje i prijateljskih mečeva došlo u jednom sasvim drugom vremenu i da je danas tako nešto jako teško ostvariti. Danas Lokomotiva je jedan od najboljih klubova Evrope, a odbojkaški klub Niš se polako vraća na puteve stare slave. Ko zna možda nam se putevi ponovo ukrste jednog dana, možda neko uspe da u vremenu koje dolazi obnovi saradnju između dva kluba, do tada ostaje nam da se sa setom sećamo ovih mečeva.

OK Student Niš iz vremena odigravanja mečeva protiv Severa iz Novosibirska


OK Sever igrači i uprava kluba

Нема коментара:

Постави коментар