субота, 20. децембар 2014.

SVETOSAVSKI TURNIR PREŽIVEO JOŠ JEDNU GODINU

U ponedeljak 8.decembra počeo je 21. Svetosavski turnir osnovnih i srednjih škola u odbojci. Autor ovog teksta pripremao se već neko vreme da konstatuje kako je posle dvadeset godina turnir prestao da postoji. Na svu sreću to se nije dogodilo, tradicija je nastavljena, uživaćemo u školskoj odbojci barem još jednu godinu. 

Turnir je ove godine počeo nikad kasnije, u vreme kada su se ranijih godina vodile završne borbe po grupama nakon čega je sledilo veliko finale u hali Čair.  Nije nam namera da u ovom tekstu ulazimo u razloge kako i zašto je došlo do toga da turnir bude pred gašenjem, već da podsetimo šta je on nekada predstavljao. Predstavljao, jer nažalost to više ne predstavlja, iako se još uvek igra.

Bez preterivanja se može reći da je Svetosavski turnir bio najbolje organizovano školsko odbojkaško takmičenje u našoj zemlji. Veliki broj niške dece zavoleo je odbojku i počeo njome da se bavi upravo zahvaljujući ovom turniru. Reći ćemo da su na njemu učestvovali reprezentativci Ivan Miljković, Dušan Petković, Danica Radenković, Milan Rašić, imena svih ostalih odbojkašica i odbojkaša koji su se što u Nišu što van Niša bavili i bave odbojkom nećemo spominjati. Lista bi bila preduga, a sasvim je izvesno i da bismo nekoga zaboravili. Svima njima ovo takmičenje je puno značilo, a neki od njih vraćali su mu se kasnije i kao promoteri.

Gimnazija "Bora Stanković" - prvo mesto 2001. godine
Finalne mečeve pratilo je po nekoliko hiljada učenika koji su gromoglasno bodrili svoje drugove. Svako će priznati da ovakvu posetu nije, sa izuzetkom utakmica reprezentacije, mogao da ostvari nikada nijedan niški klub. Dvadeseti jubilarni turnir odigran je nažalost bez finalnog dela u nekoj od niških hala. Finalne utakmice odigrane su u školskim salama, takoreći bez prisustva publike.

Poslednjih nekoliko godina tri prvoplasirane ekipe nisu dobijale medalje niti pehar u trajno vlasništvo. Ranije se pobedničko postolje podrazumevalo, svi učesnici završnih borbi dobijali su nagrade, a specijalno izabrani žiri proglašavao je najbolje pojedince. Spomenućemo sa druge strane kao negativan primer da je pre par godina prelazni pehar pobednicima uručen u dvorištu Osnovne škole Miroslav Antić. 
Govoreći o organizaciji finalnog turnirama ne smemo da zaboravimo da je sredinom devedesetih godina finalna utakmica u ženskoj konkurenciji direktno prenošena na jednoj lokalnoj televiziji. U tom finalu igrale su tadašnje odbojkašice Studenta: Ivana Stolić, Jelena Jovanović, Dragana Đorđević, Miljana Đorđević, Tanja Savić, Nevena Grubić ...
Gimnazija "Bora Stanković" - drugo mesto 2000. godine, sa promoterom turnira Ivanom Miljkovićem

Na kraju ovaj turnir služio je kao takmičenje na kome su klubovi bili u prilici da pronađu taletovanu decu i pozovu ih da nastave sa bavljenjem odbojkom. Brojne niške sudije odsudile su svoje prve utakmice na ovom turniru, a nova generacija niških sudija započela je svoju karijeru i na ovogodišnjem takmičenju. 

Zbog svega izrečenog pozivamo sve one koji vole odbojku, koji imaju uticaja i mogućnosti da spasimo turnir od daljeg propadanja i vratimo mu bar deo nekadašnjeg sjaja. Korist od toga imaće odbojka.

Нема коментара:

Постави коментар