понедељак, 30. март 2015.

SUPERLIGO DUGO SMO TE ČEKALI!

Davne 1976. godine predsednik SFRJ bio je Josip Broz Tito. U svetu je održan prvi komercijalni let Konkorda, a boing 707 kompanije JAT leteo je na relaciji od Tokia do Honolulua prosečno 6,5 sati. Zimska Olimpijada održana je u Insbruku, a letnja u Montrealu. Jugoslavija je bila domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu. U redovan saobraćaj puštena je pruga Beograd-Bar. Sejšeli su stekli nezavisnost od Velike Britanije. Na pesmi Evrovizije Jugoslaviju je predstavlja grupa Ambasadori koja je sa pesmom Ne mogu skriti svoju bol zauzela 17. mesto. Stiv Džobs i Stiv Voznijak osnovali su Apple Computer. Osnovana je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Jugoslaviju su posetili Čaušesku i Idi Amin. Ujedinili su se Severni i Južni Vijetnam. Poginula je Silvana Armenulić. Umro je Mao Ce Tung. Izdat je album Hotel California grupe Eagles. U Nišu je osnovana grupa Galija. FK Radnički je plasmanom na 16. mesto izborio opstanak u Prvoj ligi. Rukometni klub Železničar osvojio je u sezoni 1976/77 po prvi put Kup Jugoslavije. Hala Čair postojala je tek dve godine. Odbojkaški klub Student pobedio je u baraž utakmici Rabotnički iz Skoplja i plasirao se u Prvu ligu. Bilo je to 30.05.1976. godine.
 
Student - Rabotnički, 30.05.1976.
Nažalost prvo pojavljivanje u elitnom odbojkaškom rangu (tadašnjoj Prvoj ligi) trajalo je svega jednu sezonu. Mnogo je kvalitetnih odbojkaša od tada igralo u OK Student/OK Niš ali sticajem raznih okolnosti nijedna generacija nije uspela da ponovi uspeh iz 1976.godine. Takvo stanje bilo je aktuelno sve do 29. marta 2015. godine kada je jedna nova generacija (čiji ni jedan član računajući i trenere nije bio rođen 1976. godine) izborila plasman u najviši rang muške srpske odbojke. U odlučujućem meču savladana je ekipa Jedinstva iz Stare Pazove koja je u Niš stigla sa namerom da pobedi i izbori se barem za mesto u baražu za Superligu. Niš je u prvom setu ispustio prednost od 21:19, izgubio 25:23, drugi set protekao je u dominaciji domaćih 25:12. U trećem setu opet 21:19, kroz glavu prolazi misao neće valjda kao u prvom, 22:19 dobro je ne ponavlja se prvi set. I nije se ponovio, 26:24 za Niš. Četvrti set rutinska pobeda (25:15) i početak velikog slavlja.

Niš - Jedinstvo, 29.03.2015.
U istoriju niške odbojke i odbojkaškog kluba Niš svoja imena upisali su: Andrej Rakić, Aleksandar Pejčić, Ivan Ristić, Dimitri Tošić, Sklepić Bojan, Jakovljević Đorđe, Grujić Aleksandar, Stojković Milan, Kostadinović Milan, Pržić Predrag, Ždraljević Nikola, Mijalković Milan, Opačić Nemanja, Nečevski Stanko, Ilić Aleksandar, Jović Dušan, kao i trenerski tandem Stefanović Saša i Nikolić Danijel. Za neko vreme, ako još uvek niste, postaćete svesni veličine i značaja ostvarenog rezultata.

Niš - Jedinstvo 29.03.2015.
Hvala Vam što se ljubiteljima niške odbojke pružili kvalitetnu odbojku i sezonu koju će pamtiti, hvala Vam što se ostvarili nešto što skoro četrdeset godina nikome nije pošlo za rukom, hvala Vam što se vratili publiku u Čair, hvala Vam što ste upisali Niš na odbojkašku mapu Srbije. Ovim uspehom Vaš posao nikako nije završen, pred Vama se nalazi novo poglavlje u istoriji niške odbojke, nove stranice koje treba ispisati. Pred Vama su susreti sa elitom domaće odbojke. Sigurni smo da ćete nišku odbojku predstavljati na pravi način.

Niš - Jedinstvo 29.03.2015.
Niš - Jedinstvo, 29.03.2015.

2 коментара:

  1. Анониман30. март 2015. 16:12

    Najcrnje je sto sada kogagod da pitate on je uvek pratio i voleo odbojku najvise od svih sportova u gradu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U nedelju je bio lep ambijent na tribinama i bilo bi lepo da što više ljudi zavoli i počne da prati odbojku. Realno do sada je mali broj stvarno pratio niške klubove. Daj Bože da ovaj uspeh to promeni.

      Избриши